en  
       

Strony





   
 

Klaster Podkarpackie Smaki


Klaster Podkarpackie Smaki

Klaster Podkarpackie Smaki (ang. Subcarpathian Flavours Cluster) to zrzeszenie podkarpackich producentów żywności regionalnej tradycyjnej i ekologicznej opartych o dwa ważne kryteria jakość i tradycję.

Klaster Podkarpackie Smaki został powołany 16 stycznia 2013 r. przez 21 podmiotów, głównie producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" oraz inne podmioty z województwa podkarpackiego.

Klaster zrzesza obecnie 54 podmioty. Oprócz producentów produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, znajdują się w nim także restauracje serwujące swoim klientom dania lokalne i tradycyjne.

Celem Klastra jest wspieranie producentów poprzez pozyskiwanie środków zewnętrznych, działania szkoleniowe, integrację ze środowiskiem naukowym oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych produkowanych na terenie województwa podkarpackiego, ich popularyzacja, a także wspieranie wspólnego dziedzictwa kulinarnego. Uczestnictwo w Klastrze to wzajemna współpraca jego członków, wymiana doświadczeń i pomysłów, dlatego też organizowane są specjalistyczne szkolenia, konferencje branżowe i dyskusje.

Animatorem Klastra Podkarpackie Smaki jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. Platformą informacyjną o działalności Klastra jest strona www.podkarpackiesmaki.pl, na której znajdują się również informacje na temat produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, kulinariów podkarpackich czy turystyki kulinarnej.

W III kwartale 2015 r. Klaster Podkarpackie Smaki skutecznie przeszedł proces weryfikacji klastrów pod kątem standardów jego zarządzania, a tym samym znalazł się w elitarnym gronie 134 klastrów w Polsce, które zostały ujęte w ostatecznym dokumencie „Raport z inwentaryzacji klastrów w Polsce 2015” (przeprowadzonego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości). Zgodnie z tym Raportem Klaster Podkarpackie Smaki jest jednym z czterech klastrów reprezentujących przemysł spożywczy w Polsce, i jedynym z województwa podkarpackiego.

  

 

Współpraca w ramach Klastra Podkarpackie Smaki

W skład Rady Klastra wchodzą:

  • Alina Becla Przedsiębiorstwo PPHU "AWB" Alina Becla z Handzlówki,
  • Paweł Krajmas - Zakład Mięsny "Jasiołka", "JK" Sp. z o.o. z Dukli,
  • Smolak Kazimierz - Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o.o z Górna.,
  • Henryk Szczęch (Zakład Cukierniczo-Piekarniczy "IZA" Izabela Szczęch z Rzeszowa,
  • Robert Szelc AR SZELC sp. j. z Krosna.
 
Członkami Klastra Podkarpackie Smaki mogą zostać:
  • przedsiębiorstwa,
  • organizacje badawcze,
  • instytucje otoczenia biznesu,
  • uczelnie publiczne i niepubliczne,
  • instytucje publiczne,
  • inne zainteresowane podmioty, których założenia są zgodnie z działalnością Klastra.

Jak przystąpić do Klastra?

Nowi członkowie przyjmowani są do Klastra przez Radę Klastra, na wniosek dwóch członków Klastra, po wypełnieniu stosownych dokumentów. Dokumenty należy złożyć osobiście w siedzibie Stowarzyszenia "Pro Carpathia", przesłać pocztą tradycyjną lub drogą meilową na adres:

Lista wymaganych dokumentów:

  • Wniosek do Rady Klastra o przyjęcie w poczet członków Klastra Podkarpackie Smaki,
  • Deklaracja współpracy w ramach Klastra Podkarpackie Smaki,
  • Regulamin Klastra Podkarpackie Smaki.

Osoba to kontaktu:
Ewelina Nycz
Kierownik Biura Produktu Regionalnego, Tradycyjnego, Ekologicznego
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia"
Rynek 16/1
35-064 Rzeszów
tel/fax.: 17 852 85 26
e-mail: ewelina.n@procarpathia.pl

Regulamin Klastra Podkarpackie Smaki

Deklaracja współpracy w ramach Klastra Podkarpackie Smaki

Wniosek o przyjęcie do Klastra Podkarpackie Smaki


Aktualna lista członków Klastra Podkarpackie Smaki

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty













 

Fb


realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 |