en  
       

Strony





     
 

Aktualności

  • 2018-05-11

Warsztaty kulinarne pn. „Zdrowe, bo owcze” w Koniakowie

W dniu 2 maja 2018r. odbyły się w Centrum Pasterskim w Koniakowie warsztaty kulinarne pn. „Zdrowe, bo owcze” w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”. Uczestnicy warsztatów w trakcie pokazu wyrobu tradycyjnych serów regionalnych zrobili z mleka owczego bundz, uczyli się również jak gotować żyntycę i hurdę. Omówiono proces dojrzewania sera i jego dalszej przeróbki, tak by powstała bryndza. Zaprezentowane zostały drewniane sprzęty pasterskie, pokazano do czego służą i jak z nich korzystać, a także jak o nie dbać, by właściwie spełniały swoje funkcje i służyły przez wiele lat. W trakcie warsztatów kulinarnych skupiono uwagę na potrawach baraniny i jagnięciny, uczestnicy przygotowywali tradycyjne dania kuchni wołoskiej takie jak rosół jagnięcy z miętą i rozmarynem, kwaśnica na baraninie. Przygotowywano równie pierogi z serami owczymi, podano do degustacji również tradycyjne wędliny regionalne. Warsztaty poprzedzone były krótką prelekcją pt. „Zdrowe bo owcze”. 

Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach Szlaku Kultury Wołoskiej przez Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Gospodarczych Delta Partner. Zdjęcia wykonał p. Edward Krysta.
««

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty




 





 

 


 

Fb


realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 |