Klastry

Klaster Podkarpackie Smaki

klaster podkarpackie smakiKlaster Podkarpackie Smaki (ang. Subcarpathian Flavours Cluster) to zrzeszenie podkarpackich producentów żywności regionalnej tradycyjnej i ekologicznej opartych o dwa ważne kryteria jakość i tradycję.

Klaster Podkarpackie Smaki został powołany 16 stycznia 2013 r. przez 21 podmiotów, głównie producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia" oraz inne podmioty z województwa podkarpackiego.

Klaster zrzesza obecnie 62 podmioty. Oprócz producentów produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, znajdują się w nim także restauracje serwujące swoim klientom dania lokalne i tradycyjne.

Celem Klastra jest wspieranie producentów poprzez pozyskiwanie środków zewnętrznych, działania szkoleniowe, integrację ze środowiskiem naukowym oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych produkowanych na terenie województwa podkarpackiego, ich popularyzacja, a także wspieranie wspólnego dziedzictwa kulinarnego. Uczestnictwo w Klastrze to wzajemna współpraca jego członków, wymiana doświadczeń i pomysłów, dlatego też organizowane są specjalistyczne szkolenia, konferencje branżowe i dyskusje.

Animatorem Klastra Podkarpackie Smaki jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia”. Platformą informacyjną o działalności Klastra jest strona www.podkarpackiesmaki.pl, na której znajdują się również informacje na temat produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, kulinariów podkarpackich czy turystyki kulinarnej.

W III kwartale 2015 r. Klaster Podkarpackie Smaki skutecznie przeszedł proces weryfikacji klastrów pod kątem standardów jego zarządzania, a tym samym znalazł się w elitarnym gronie 134 klastrów w Polsce, które zostały ujęte w ostatecznym dokumencie „Raport z inwentaryzacji klastrów w Polsce 2015” (przeprowadzonego przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości). Zgodnie z tym Raportem Klaster Podkarpackie Smaki jest jednym z czterech klastrów reprezentujących przemysł spożywczy w Polsce, i jedynym z województwa podkarpackiego.

W skład Rady Klastra wchodzą:

  • Alina Becla Przedsiębiorstwo PPHU "AWB" Alina Becla z Handzlówki,
  • Paweł Krajmas - Zakład Mięsny "Jasiołka", "JK" Sp. z o.o. z Dukli,
  • Urszula Miazga - Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o.o. z Górna,
  • Janusz Ramski - Zakład Pieczywa Trwałego Bogumiła Ramska z Rzeszowa,
  • Henryk Szczęch (Zakład Cukierniczo-Piekarniczy "IZA" Izabela Szczęch z Rzeszowa,
  • Robert Szelc AR SZELC sp. j. z Krosna.

Członkami Klastra Podkarpackie Smaki mogą zostać:

  • przedsiębiorstwa,
  • organizacje badawcze,
  • instytucje otoczenia biznesu,
  • uczelnie publiczne i niepubliczne,
  • instytucje publiczne,
  • inne zainteresowane podmioty, których założenia są zgodnie z działalnością Klastra.

Współpraca w ramach Klastra Podkarpackie Smaki

Jak przystąpić do Klastra?

Nowi członkowie przyjmowani są do Klastra przez Radę Klastra, na wniosek dwóch członków Klastra, po wypełnieniu stosownych dokumentów. Dokumenty należy złożyć osobiście w siedzibie Stowarzyszenia "Pro Carpathia", przesłać pocztą tradycyjną lub drogą mailową na adres: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Lista wymaganych dokumentów:

    • Wniosek do Rady Klastra o przyjęcie w poczet członków Klastra Podkarpackie Smaki,
    • Deklaracja współpracy w ramach Klastra Podkarpackie Smaki,
    • Regulamin Klastra Podkarpackie Smaki.

Osoba to kontaktu:
Dorota Zielińska
Rynek 16/1
35-064 Rzeszów
tel/fax.: 17 850 01 81
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

logo

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
i Promocji Podkarpacia
„Pro Carpathia”

Adres

Rynek 16/1
35-064 Rzeszów
Biuro czynne: 
poniedziałek - piątek
w godz. 8:00 - 16:00

Znajdź nas

fb yt

 

Income Tax Planning

    View Service