Klastry

Klastry i szlaki

 PS  9  3  6  7


Stowarzyszenie "Pro Carpathia" w ramach swojej długoletniej działalności przyczyniło się do powstania wielu inicjatyw i projektów, które cieszą się licznymi sukcesami. Przyczyniliśmy się do powstania dwóch klastrów: Klastra Podkarpackie Smaki oraz Karpackiego Klastra Turystycznego dla kórych jesteśmy Animatorem, a także trzech szlaków tematycznych: Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, Szlaku Kultury Wołoskiej oraz Karpackiego Szlaku Wina, dla których Stowarzyszenie jest Operatorem. Działalność naszych klastrów i szlaków można zaobserwować na naszych tematycznych stronach internetowych oraz w mediach społecznościowych. Zapraszamy do zapoznania się z tematyką i działalnością naszych inicjatyw.
 
Klaster Podkarpackie Smaki to zrzeszenie podkarpackich producentów żywności regionalnej tradycyjnej i ekologicznej opartych o dwa ważne kryteria jakość i tradycję. Klaster powstał w 2013 roku i liczy blisko 60 przedsiębiorców.  Są to nie tylko podmioty oferujące żywność tradycyjną, ekologiczną i regionalną, ale także obiekty gastronomiczne oferujące swoim gościom dania regionalne i tradycyjne dania oraz instytucje badawcze i naukowe. 
 
Karpacki Klaster Turystyczny pokazuje, iż branża turystyczna chce wspólnie działać na rzecz wypromowania południa województwa podkarpackiego jako atrakcyjnego turystycznie regionu. Członkowie klastra to m.in. biura podróży, hotele, pensjonaty, przewodnicy, lokale gastronomiczne oraz różne usługi, jak turystyka wodna, rowerowa czy konna. To powiązanie przedsiębiorstw działających na podobnym rynku, które działają również w sposób komplementarny w celu zbudowanie kompleksowej i szerokiej oferty turystycznej w regionie, w którym działają.
 
Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki to obiekty gastronomiczne tj. restauracje, zajazdy, bary, oberże, karczmy, obiekty noclegowe posiadające w swojej ofercie tradycyjne i regionalne potrawy. Turystyka kulinarna stanowi bardzo dużą motywację do podróży. W związku z dużym zainteresowaniem gastronomią i kulinariami regionów nasz Szlak podzielono na trzy trasy: beskidzko-pogórzańską, północną i bieszczadzką, które obejmują podmioty zlokalizowane w konkretnych regionach. Aby przyłączyć się do szlaku wystarczy być podmiotem mających w swojej ofercie minimum 3 dania kuchni regionalnej bądź tradycyjnej i poddaniu się certyfikacji.

Karpacki Szlak Wina to idealne uzupełnienie szlaku kulinarnego, to winnice i producenci wina na Podkarpaciu, których łączy zamiłowanie do enoturystyki. Właścicielami tych obiektów są miłośnicy, którzy z pasją podchodzą do tego co robią. Często to miejsca bardzo rodzinne prowadzone przez całe rodziny. Po za możliwością kupna win, istnieje u nich możliwość degustacji a nawet noclegów, które oferują właściciele. Karpacki Szlak Wina to zrzeszenie podmiotów w celu stworzenia wspólnego produktu turystycznego. Jest to zarówno produkt w ujęciu turystyki kulturowej, turystyki w duchu slow life jak i enoturystyki.

Szlak Kultury Wołoskiej powstał w celu ochrony i promocji dziedzictwa kulturowego i historycznego pogranicza polsko-ukraińskiego poprzez rozwój Szlaku Kultury Wołoskiej po stronie polskiej i jego mapowanie po stronie ukraińskiej. Celem projektu, w ramach którego powstał szlak były: rekonstrukcja tradycji związanych z kulturą i wypasami wołoskimi, opracowanie zintegrowanego produktu turystycznego związanego z kulturą wołoską poprzez wzmocnienie kontaktów i współpracy sieci między zainteresowanymi stronami z Polski i Ukrainy, które przyczynią się do zwiększenia różnorodności i jakości usług turystycznych oraz zwiększenie rozpoznania potencjału pogranicza poprzez popularyzację kultury pasterskiej.
logo

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
i Promocji Podkarpacia
„Pro Carpathia”

Adres

Rynek 16/1
35-064 Rzeszów
Biuro czynne: 
poniedziałek - piątek
w godz. 8:00 - 16:00

Znajdź nas

fb yt

 

Income Tax Planning

    View Service