NAZWA PROGRAMU:
Program „Agro Smak 2”
INSTYTUCJA UDZIELAJĄCA DOFINANSOWANIA:
Fundacja Fundusz Współpracy
OKRES REALIZACJI:
kwiecień – lipiec 2007
WARTOŚĆ PROJEKTU:
53,000 PLN (w tym dofinansowanie 45,000 PLN)
CELE PROJEKTU:
- aktywizacja środowisk lokalnych w kierunku rozwoju kulinarnych produktów regionalnych i lokalnych na terenie województwa podkarpackiego;
- przygotowanie kadry do działania we wspomnianym zakresie.
CHARAKTERYSTYKA PROJEKTU:
Planowana liczba adresatów projektu wynosiła 60 osób. Głównym produktem projektu było stworzenie grupy liderów zajmujących się doradztwem i wspieraniem rozwoju regionalnych produktów kulinarnych. Przeprowadzona została także inwentaryzacja w skali województwa tych produktów. W efekcie tego powstał szlak podkarpackich produktów kulinarnych (mający charakter turystycznej oferty komercyjnej), strona internetowa z bazą danych – http://www.podkarpackiesmaki.pl/ oraz wydawnictwa informacyjno-promocyjne. Działania przeprowadzone zostały w formie szkoleń, konsultacji opracowań eksperckich publikacji oraz akcji informacyjno-promocyjnych.