Monografie

Serowarstwo krok po kroku 2016

Serowarstwo krok po kroku 2016

POCZĄTKI SEROWARSTWA NA PODKARPACIU
Trudno jest określić czas i miejsce, w którym zaczęto wyrabiać sery. Zapisy historyczne wskazują, że wiele receptur znanych i cenionych serów było dziełem przypadku. Polska nie ma tak długiej i owocnej tradycji związanej z produkcją sera jak niektóre kraje europejskie, mimo że produkt ten wytwarzany jest u nas od kilku wieków. Pierwsze początki warzenia serów miały zalążek na Podkarpaciu wśród ludu pasterskiego. Warunki górskie sprzyjały hodowli owiec, a pasterze żyjący wysoko w górach zaczęli robić zapasy na czas zimy wyrabiając trwałe sery, suche lub przywędzone. Umiejętności warzenia serów pasterze karpaccy uczyli się od pasterzy wołoskich. Polacy nazywali Wołoszczyzną lub Wołoszą całą przestrzeń od Dniestru do dolnego Dunaju, stamtąd wędrował lud wołoski, którego podstawowym zajęciem było pasterstwo.
 
Dorota KALICKA, Małgorzata PAWLOS, Katarzyna SZAJNAR
 
Image
logo

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
i Promocji Podkarpacia
„Pro Carpathia”

Adres

Rynek 16/1
35-064 Rzeszów
Biuro czynne: 
poniedziałek - piątek
w godz. 8:00 - 16:00

Znajdź nas

fb yt

 

Income Tax Planning

    View Service